piątek, 18 marca 2011

Zupa ogórkowa


Zupa ogórkowa

5 średnich ogórków kiszonych, startych na tarce
2 marchewki
1 pietruszka
ćwierć selera
opcjonalnie 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę
4 ziarenka ziela angielskiego, 4 listki laurowe
2 ząbki czosnku
pieprz, sól
po 1 łyżeczce: lubczyku, kolendry, czubricy, koperku, majeranku
(nie używam vegety, maggi, kostek rosołowych itd. zamiast tego dodaję sporo ziół)

Najpierw gotuję wywar z żeberek wieprzowych albo kurczaka z pieprzem, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Potem dokładam startą na tarce włoszczyznę (mam ją też w ten sposób zamrożoną w woreczkach, wtedy znacznie szybciej można przygotować zupę). Wsypuję lubczyk, czubricę i kolendrę. Gdy nie jest to zbyt gęste dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę. Jeżeli wszystko jest miękkie to dodaję kiszone ogórki (kwas z ogórków uniemożliwia ugotowanie się innym warzywom, więc trzeba zachować kolejność;), gdy zmiękną wsypuję majeranek, koperek i sól do smaku oraz rozgnieciony czosnek. Majeranek nie może się gotować zbyt długo bo zgorzknieje. Próbuję zupę i jeśli jest za mało kwaśna dolewam soku z ogórków (jest rewelacyjny zawiera bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływające na nasz organizm).

Brak komentarzy: