środa, 16 marca 2011

Kociołek szegedyński


Kociołek szegedyński

30 dag kiełbasy
30 dag schabu
4-5 dużych ziemniaków
2 cebule
2 łyżki oleju
2-3 łyżek papryki czerwonej
500g kapusty kiszonej
10dag papryki marynowanej (niekoniecznie) bez tego i tak jest b. dobre:)
1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, lubczyk lub przyprawa typu maggi
Kroimy schab w kostkę ok. 3/4 cm i pieczemy aż się zrumieni. Wtedy zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie czyli ok 1,5 godziny. Na 30 min przed czasem wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy one będą miękkie dokładamy kapustę kiszoną. Na osobnej patelni smażymy cebulę, pokrojoną w piórka, gdy się zeszkli dokładamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub w talarki. Dorzucamy do całości. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem i lubczykiem/przyprawą typu maggi.
Uwaga:  Podczas gotowania cały czas dolewamy wodę, tak aby jej poziom był o 2 cm niżej niż potrawa.

2 komentarze:

Joanna Węgrzynowska pisze...

Hej! Wrzuciłam kilka linków dla Ciebie :) Zapraszam www.wyjatkowewnetrze.blogspot.com
Asia

Unknown pisze...

Bardzo dobre:) Polecam