piątek, 4 marca 2011

Wreszcie! Przepis na róże karnawałowe bezglutenowe


Wreszcie skonstruowałam przepis na bezglutenowe faworki i po raz pierwszy od 3 lat mogę świętować Tłusty Czwartek:D  Przepisy z forum celiaklia.pl są niestety delikatnie mówiąc "do bani". Z mojego przepisu nie można zrobić faworków, bo ciasto łamie się jeśli będzie je przewijać przez otwór, ale róże jak widać wychodzą super. Ciasto z mojego przepisu ma konsystencję mocniejszego ciasta kruchego.

Róże karnawałowe bezglutenowe

0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki mąki ryżowej
0,5 łyżeczki gumy guar albo ksantowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/4 szklanki cukru pudru
100g śmietany 18%
2 łyżki Whisky lub octu jabłkowego
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki mieszkamy i zagniatamy. Wykrawamy szklanką, kieliszkiem i słoikiem mniejszym od szklanki koła. Nacinamy je promieniście pięć razy na jeden okręg. Nie dochodząc do środka. Układamy piramidalnie jedno na drugim sklejając białkiem. Smażymy w głębokim oleju odwrócone płatkami do dołu i chwileczkę po przewróceniu. Jeżeli rozwałkujemy ciasto trochę grubiej niż makaron płatki będą się same pięknie układać.


Brak komentarzy: