niedziela, 13 marca 2011

Filet z kurczaka w marynacie


Poniżej zdjęcia marynaty i sposobu przechowywania zamarynowanego fileta:



Filet z kurczaka w marynacie
500g fileta z kurczaka
1 czerwona papryka albo papryka słodka w proszku (4 łyżki)
100ml oliwy, oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka rozmarynu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz

W głębokim talerzu mieszamy składniki potrzebne do marynaty. Czosnek powinien być rozgnieciony lub bardzo drobno poszatkowany. Kroimy na 4 części fileta i nacieramy marynatą. Umieszczamy w torebce foliowej w lodówce i odstawiamy minimum na 20 minut a maksymalnie na 12 godzin. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180'C przez 30 min lub na patelni bez obawy, że rozmaryn nabierze gorzkiego smaku.:) To jest super alternatywa dla kotleta.:)

Brak komentarzy: