środa, 23 marca 2011

Słodkie bułeczki z makiem

Słodkie bułeczki z makiem
3,5 szklanki mąki
5 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3 jaja
1 torebka cukru waniliowego lub aromat albo po prostu ziarna wanilii
1/2 kostki masła/margaryny
szczypta soli
trochę białka do posmarowania bułek
mak/sezam/kminek do posypania

Przesiać mąkę do miski. Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodając mąki i cukru (powinno być gęstości kwaśnej śmietany). Zostawić do wyrośnięcia. Można też użyć drożdży instant i pominąć to, co napisałam wcześniej. Ubić żółtka z cukrem, w misce, nad garnkiem z przegotowaną wodą. Białka ubić osobno. Do mąki dodać wyrośnięte lub suszone drożdże (instant), żółtka i resztę ciepłego mleka. Ciasto powinno być pulchne, miękkie i nie za rzadkie.Wyrabiamy ciasto ręką i na koniec dodajemy roztopiony, ciepły tłuszcz oraz trochę soli. Jeszcze chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. (Dobrym sposobem na to jest przykrycie miski z ciastem folią spożywczą - szczelnie. Wtedy szybciej i lepiej wyrośnie.) Gdy podwoi swoją objętość, lekko odpowietrzamy i toczymy nieduże kulki, które odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia (też je przykrywam tą samą folią, ale już nie tak bardzo szczelnie;) Przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem albo na pergamin, smarujemy pędzelkiem zamoczonym w białku, posypujemy makiem/sezamem/kminkiem i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180'C z termoobiegiem albo 200'C bez termoobiegu.

Brak komentarzy: