czwartek, 10 marca 2011

Ciasteczka kokosanki (naturalnie bezglutenowe)

Kokosanki
proporcje na 32 kokosanki 
50 g masła
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki mleka
2 białka
płaska stołowa łyżka mąki ziemniaczanej

  • masło roztopić razem z cukrem i mlekiem w rondelku
  • dodać wiórki kokosowe, wymieszać masę dokładnie i wystudzić
  • rozgrzać piekarnik do 180 st. C
  • białka ubić na sztywną pianę
  • wymieszać wiórki z ubitą pianą (to czy masa z wiórków i masła jest wystudzona jest ważne bo jeśli dodamy zbyt ciepłą to ciasteczka podczas pieczenia rozleją się w płaskie koła) i dodać mąkę ziemniaczaną
  • masę wykładać łyżką na blachę przykrytą papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, kulki powinny być nie większe niż morela, na płaskiej blaszce mieści się 16 ciasteczek
  • piec 15 minut
po upieczeniu ciasteczka są miękkie dlatego dajemy im ostygnąć kilka minut na blasze, późnij są chrupkie na zewnątrz i ciągnące w środku czyli dokładnie takie jakie powinny być pyszne kokosanki. 


przepis pochodzi z  http://menubezglutenu.blogspot.com/search?updated-max=2010-12-21T06%3A20%3A00-08%3A00&max-results=7

Brak komentarzy: