czwartek, 26 maja 2011

Idealna zupa na gorące dni - Chłodnik


Chłodnik

1 pęczek rzodkiewki
1 surowy ogórek średniej długości
1 pęczek szczypiorku
1 ząbek czosnku
1 l kefir/maślanka
0,5 pęczka kopru
bazylia, oregano, sól i pieprz do smaku

Rzodkiewkę i ogórek ścieramy na tartce o dużych oczkach najlepiej takiej do kapusty. Szczypiorek kroimy na drobno podobnie jak koper. Dodajemy kefir lub maślankę, przyprawiamy oregano, bazylią, solą, pieprzem oraz czosnkiem posiekanym lub przeciśniętym przez praskę (nie dodajemy go zbyt dużo, bo gdy zupa postoi tak do jutra to smak będzie naprawdę ostry).
Zanim podamy chłodnik możemy go jeszcze schłodzić.:)

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

lubię takie chłodniki. rzeczywiście idealnie chłodzą w gorące dni