niedziela, 8 kwietnia 2012

Babka tulipan



Babka tulipan
125g margaryny
3 jajka
2 szkl. mąki
1/4 szkl. oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 kisiel cytrynowy bez cukru
1 kisiel wiśniowy bez cukru
1 łyżka kakao
0,5 szkl. maku suchego

Ucieramy margarynę z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy żółtka, olej i przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną masę i dodajemy do całości.
Całość dzielimy na równe 4 części. Do jednej dodajemy kisiel cytrynowy, do drugiej wiśniowy albo inny, ważne aby miał kolor różowy. Do kolejnej kakao i do następnej mak. Każde z osobna mieszamy najlepiej mikserem. Wszystko wylewamy warstwowo w następującej kolejności:
ciasto z kisielem cytrynowym
ciasto z kakaem
ciasto z kisielem truskawkowym/wiśniowym
ciasto z makiem
Wzdłuż całego ciasta przejeżdżamy nożem - spowoduje to, że po przekrojeniu babki kolory ciasta uformują kształt tulipana.
Pieczemy w 180'C przez 50 min.


1 komentarz:

Unknown pisze...

Bardzo dobra bezglutenowa babka:)