środa, 26 października 2011

Tyrolski strudel z jabłkami



Tyrolski strudel z jabłkami

ciasto jak na makaron (z 1 i ½ mąki)

roztopione masło do posmarowania ciasta

nadzienie:

3 czubate szklanki utartych na tarce z dużymi oczkami jabłek wraz ze skórką.
½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej
2 łyżki cukru
½ łyżeczki cynamonu
½ szkl. tartej bułki
8 dag masła

Ciasto na makaron zagniatamy i rozwałkowujemy, rozkładamy na pergaminie i ściereczce. Nie powinno być grubsze niż kilka minimetrów. Na suchej patelni rumienimy bułkę tartą, dodajemy potem masło. Przestudzamy. Jabłka łączymy ze skórką pomarańczową, cynamonem, cukrem. Na ciasto nanosimy bułkę tartą, a na to nadzienie. Pomagając sobie serwetą zawijamy - podnosimy 2 rogi serwety i przesuwamy ciasto jak na rycinie poniżej.

  
Zdjęcie pochodzi z książki Maryi Ochorowicz-Monatowa "Uniwersalna książka kucharska. Z ilustracyjami na wystawie hygienicznej w Warszawie w 1910r., wyd. Warszawa-Lwów 1910r.

Strudel przekładamy na wysmarowaną masłem blachę. Zagniatamy wolne brzegi. Smarujemy roztopionym masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180’C. Pieczemy 40-50min.

Brak komentarzy: