piątek, 28 października 2011

Magdalenki mokka


Magdalenki mokka

3 jajka
½ szkl. cukru
½ łyż. ekstraktu waniliowego
1 szkl. mąki
¼ szkl. kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zmielonej kawy (nie może być rozpuszczalna)
¼ łyżeczki soli
115g masła

Na lukier:

2 ¼ szkl. cukru pudru
¼ szkl. mocnej zaparzonej kawy
½ łyżeczki zmielonej kawy

Ubić jajka, cukier i wanilię mikserem aż powstanie pianka. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, czarną kawą i solą. Dodać połączone suche składniki do jajek. Najlepiej w dwóch podzielonych porcjach. Potem dolać rozpuszczone masło i wymieszać aż składniki się połączą. Powinno się wstawić na noc do lodówki – domyślam się, że chodzi o wydobycie aromatu kawy, która została dodana tu bez parzenia, ale można piec od razu w temp. 190’C. Pieczemy przez 7-8 min, aż patyczek , włożony do ciastka będzie suchy.

Po ostygnięciu maczać w lukrze, żeby go zrobić wystarczy wymieszać składniki.

Miłego weekendu.

Brak komentarzy: