środa, 20 kwietnia 2011

Tort śmietanowy z truskawkami


Tort bezglutenowy

Upieczony z okazji urodzin męża, co by wszyscy mogli zjeść. Biszkopt bezglutenowy w smaku nie różni się niczym od tego z pszennej mąki.

Biszkopt bezglutenowy/pszenny

4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
(jeżeli nie mamy uczulenia na gluten to zamiast obu mąk, dajemy 1 szklankę mąki pszennej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (jeżeli nie mamy uczulenia na gluten to normalny)

Żółtka ucieramy razem z cukrem. Mąki przesiewamy przez sitko i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do utartych na puszystą masę żółtek. Na koniec dodajemy sztywną pianę z białek. Zmiksować na niskich obrotach. To ona dodaje ciastu puszystość.  Piec 35 minut w temperaturze 180'C. Nie wyjmujmy go od razu z pieca tylko poczekajmy z otwarciem drzwiczek aż piekarnik ostygnie razem z ciastem. Wtedy biszkopt nie opadnie.

Biszkopt przecinamy na 3/2 części. Nasączamy blaty czerwonym, słodkim winem albo innym alkoholem, co kto lubi. Smarujemy cienko powidłami. Kładziemy śmietanę i w to truskawki lub inne ulubione owoce. Przykrywamy je śmietaną. Podobnie na drugim blacie. Wierzch tortu pokryłam polewą.

Polewa czekoladowa

0,5 tabliczki czekolady mlecznej
1 czubata łyżeczka masła/margaryny

Wszystko wrzucamy do rondla i czekamy aż zacznie się rozpuszczać. Pilnujemy i mieszamy od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Nożem rozprowadzamy po cieście.

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

szczęściarz z Twojego męża że mu takie pyszności przygotowujesz;)