piątek, 15 kwietnia 2011

Ciasto czekoladowe po niemiecku


Ciasto czekoladowe po niemiecku
bezglutenowe
 Składniki na 1 formę okrągłą, o średnicy 22 cm, lub kwadrat o boku 22 cm
1/3 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki i 1 łyżka mąki kukurydzianej
(zamiast tego można użyć gotowej mieszanki mąk)
0,5 łyżeczki gumy ksantanowej
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g czekolady mlecznej albo po 25 g mlecznej i 25g gorzkiej
1/4 szklanki gorącej wody
0,5 szklanki margaryny albo masła
1 szklanka cukru
3 jajka
0,5 szklanki maślanki lub kefiru
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 


Nagrzewamy piekarnik do 175 'C. Blachę smarujemy tłuszczem. W misce mieszamy, przesiane mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól, gumę ksantanową.  Do głębokiego talerza nalewamy gorącej wody i wkładamy czekoladę połamaną na kostki. Podgrzewamy to w mikrofali przez 2 min, stosując program "rozmrażanie".
W misce ubijamy mikserem masło lub margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka po jednym, całość dokładnie ubijając. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę razem z wodą i mieszamy. Niewielkimi porcjami dodajemy suche składniki, które wymieszaliśmy w misce na przemian z maślanką/kefirem i ekstraktem waniliowym. Całość ubijamy na niewielkich obrotach aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec ubijamy białka i delikatnie mieszamy z całym ciastem. Wykładamy na przygotowaną blachę i pieczemy w temp. 175'C przez 35-45 min. Powinno podwoić swoją wielkość. 

Gdy ostygnie można polać lukrem lub stopioną czekoladą.
Ciasto jest wilgotne i nie starzeje się szybko. Praktycznie przez cały tydzień będzie świeże. Poza tym ta czekolada w sam raz na wiosenną chandrę;)

1 komentarz:

Panna Malwinna pisze...

skoro wilgotne to się piszę na kawałek takich pyszności;)