czwartek, 10 lutego 2011

Zupa pieczarkowa


Zupa pieczarkowa

600g pieczarek
1 marchewka
1 pietruszka
1 średnia cebula
pół niedużego selera
1 śmietana 200g 18%
natka pietruszki, sól, pieprz, czubryca, lubczyk
kości na wywar mięsny

Najpierw gotuję wywar z mięsa/kości wieprzowych -najczęściej żeberek. Do obgotowanych dorabiam sos i wcina je mąż. Następnie dodaje pokrojone w bardzo drobną kostkę albo starte na tartce warzywa: pietruszka, marchew seler. Gdy się podgotują dodaje pokrojone pieczarki i przyprawy czubryce, lubczyk- latem świeży, sól i pieprz. Potem hartuje śmietanę wlewając stopniowo do niej rosołu i wreszcie przelewam do zupy. Smażę też na patelni cebulę pokrojoną w drobną kostkę i też dorzucam do całości. Z reguły robię na tyle gęste zupy, że drugie danie nie ma już szans;p Tą akurat podałam bez makaronu, a co:)

Brak komentarzy: