środa, 2 lutego 2011

Bezglutenowa pizza


Cienki spód drożdżowy do pizzy

1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2/3 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki  mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli

dla dwóch osób podwójna ilość składników

Nagrzewamy piekarnik do 215'C

Mieszamy mąki, dodajemy cukier, drożdże, sól i wody tyle, żeby ciasto miało lekką konsystencję i wreszcie tłuszcz. Rozkładamy ciasto na blasze wcześniej wysmarowanej margaryną. Można utworzyć rant, żeby dodatki i sos się nie wylewały. Najpierw pieczemy ciasto przez 15 min a potem jeszcze raz wkładamy je wraz ze składnikami na 20min.

Jeśli chodzi o dodatki to na pizzę położyłam tarty ser pleśniowy Lazur, ser żółty, pomidory bez skórki i oliwki.


Brak komentarzy: