Torcik a la Tiramisu
1. Biszkopt czekoladowy
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki maki
1 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wódka
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie dodajemy ubite białka. Pieczemy w 180'C przez 25 min.
Po wystygnięciu spód nasączmy alkoholem. Użyłam wódki. Na to nakładamy masę czekoladową.
2. Masa czekoladowa:
2 czekolady 200g
1/4 szklanki mleka
5g masła
Do garnka wkładamy pokruszoną czekoladę i wlewamy mleko oraz masło i mieszamy, aż wszystko się rozpuści, utworzy gładką masę.
3. Do przełożenia
200ml śmietany kremówki
cukier do smaku
gorzkie kakao
Gdy masa przestygnie zimnym nożem rozsmarowujemy część masy czekoladowej na spodzie. Układamy trochę orzechów lub płatków migdałów oraz śmietanę. Postępujmy tak jeszcze raz i całość posypujemy gorzkim kakao.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz