niedziela, 7 listopada 2010

Jabłecznik


1-1,5kg jabłek, najlepiej antonówek albo 2l powideł jabłkowych
500g mąki
250g masła
4 żółtka
200g cukru
1 łyżka śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka przesmażyć w garnku  z łyżką cukru, podlewając wodą, żeby się nie przypaliły. Można dodać cynamonu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Posiekać masło i dodać do mąki wraz z jajkami, cukrem i śmietaną. Ciasto piec w temperaturze 180'C przez ok 30 min. Najlepiej najpierw podpiec spód, a potem nałożyć jabłka i resztę ciasta. Można piec całość przez 1 godzinę. Mój jabłecznik powstał  z podwójnej ilości składników. Z pozostałych białek można upiec makaroniki paryskie.:) Przepis powyżej.

Brak komentarzy: