poniedziałek, 8 listopada 2010

Makaroniki paryskie

Ciastka powstały z przepisu http://www.beawkuchni.com/category/makaroniki

Etap 1 : przygotować ‘ganache’
300g miękkiego masła
320g gorzkiej czekolady
220 ml mleka
Utrzeć masło na kremową konsystencję. Rozdrobnić czekoladę. Zagotować mleko i część wlać do czekolady mieszając delikatnie, dolewać mleka po trochu. Gdy mieszanka ta się lekko przestudzi, dodać masło i delikatnie wymieszać.
Przykryć i odstawić w chłodne miejsce.

Etap 2 : makaroniki
480g cukru pudru
280g bardzo drobno zmielonych migdałów (użyłam orzechowej)
40g gorzkiego kakao
7 białek

Przesiać cukier, migdały i kakao, wymieszać. Białka ubić i delikatnie dodać do nich migdały z cukrem. Tak otrzymaną masą napełnić rękaw cukierniczy i wyciskać krążki o ok. 4 cm średnicy (lub mniejsze / większe w zależności od naszych upodobań) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do ‘przeschnięcia’ na ok. 15 minut i nagrzać piekarnik do 140°.

Etap 3 : pieczenie
Makaroniki o średnicy 4 cm piec ok. 15 minut  (mnie to zajęło 30min). Wyjmujemy, gdy jak beza nie będzie kleiło się do rąk. Twardnieją po wyciągnięciu. Można jeść bez kremu, ale z nim są lepsze;D

Brak komentarzy: