wtorek, 2 listopada 2010
Kaszanka, pyry i gzika
Danie tradycyjne. Pochodzące z Wielkopolski. :) W tłumaczeniu z naszego na polski to kaszanka, ziemniaki i gzika.
Gzika:
500g sera białego
pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
pieprz i sól do smaku
Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy trochę mleka i śmietany, aby dał się łatwiej rozsmarować. Mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną na drobno cebulą i doprawiamy pieprzu i soli. Powinno być ostre. Podajemy z kaszanką (tu swojskiego wyrobu) i ziemniakami (najlepiej gotowanymi w mundurkach) oraz z masłem, którego kawałek nakłada się nożem na kawałek ziemniaka na widelcu.
Smacznego:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz