Alzacka tarta z jabłkami przepis z www.whiteplate.blogspot.com Spód: 250 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 2-3 łyżki śmietany 130 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Nadzienie: 2 duże jabłka (ok.400 g), które należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki 50 g mąki pszennej 2 jajka 100 g drobnego cukru 170 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka esencji waniliowej Spód: z podanych składników zagnieść ciasto. Można to zrobić za pomocą miksera. Nie należy miksować ani zagniatać zbyt długo. Okrągłą formę do tart (o średnicy ok. 25 cm) wylepić ciastem. Nagrzać piekarnik do 200 st C. Wstawić spód (uprzednio można go ponakłuwać widelcem) i piec ok. 12 minut. Powinien bardzo delikatnie się zrumienić - warto sprawdzić stopień upieczenia po ok. 8-10 minutach. W tym czasie przygotować Nadzienie: jajka zmiksować z cukrem, jogurtem, wanilią i mąką na gładką masę bez grudek. Na podpieczonym spodzie ułożyć plasterki jabłek - należy je układać w okrąg. Następnie wlać na jabłka masę jogurtową. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudzić. Smacznego! |
niedziela, 10 października 2010
Tarta jabłkowa
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Hej,
ja nie na temat,teraz dopiero zobaczylam Twoje pytanie o latarenki,mam ich sporo teraz bede czesc sprzedawala m.in. na pchelkach perelkach.
Wiekszosc kupilam w Niemczech.
Pozdrawiam,
Sylwia
Prześlij komentarz