Kukurydziane placuszki
1 puszka kukurydzy
2 większe ziemniaki przeciśnięte przez praskę
pół pęczka dymki lub cienkiego szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej albo po połowie mąki ziemniaczanej i kukurydzianej
1 łyżeczka curry- nie dodałam
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól
pieprz
olej do smażenia
Kukurydzę odsączyć, wymieszać z ziemniakiem, jajkiem i pociętymi na drobno natką pietruszki oraz szczypiorkiem. Dodać przyprawy i bułkę tartą lub mąki ziemniaczaną i kukurydzianą. Kłaść małe porcje na olej, bo trudno się przewraca i się rozpadają. Najlepiej, żeby były trochę większe od średnicy szklanki. Podajemy z sosem czosnkowym albo majonezem.
sos czosnkowy
0,5 szklanki jogurtu i śmietany
2 ząbki czosnku
Mieszany jogurt ze śmietaną oraz z przeciśniętym przez praskę lub pokrojonym na drobno czosnkiem. Najlepszy następnego dnia, gdy wszystko się "przegryzie".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz