sobota, 11 września 2010

Puszysty sernik


Puszysty sernik
kruchy spód:
20dag mąki/ 10dag ziemniaczanej i 10dag kukurydzianej
5 dag fruktozy albo 10dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125dag masła
1 jajo

masa serowa:
1 kg białego sera 3 krotnie zmielonego max 3,5% tłuszczu albo zmiksowanego blenderem
6jaj
2 budynie waniliowe
0,5l mleka
200g cukru/100g fruktozy
tutaj jest większa garść jagód ale można jakieś inne owoce lub piec bez nich.


Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim tortownicę, ponakłuwać i piec 15min w 180'C.

Z białek i cukru ubić pianę. Do sera dodać żółtka,budyń, śmietanę,mleko, zmiksować. W masę serową wmieszać pianę z białek, ewentualnie dosłodzić do smaku cukrem. Wylać na podpieczony spód. Wstawić dopiekarnika nagrzanego do 200'C i piec 20min. Potem obiniżyć temperaturę do 170'C i piec godzinę.
Jeżeli jest piekarnik z termoobiegiem to go włączyć. Po upieczeniu,żeby nie opadł najlepiej go zostawić na jakiś czas z włączonym termoobiegiem aż ostygnie.
Najlepiej smakuje na ciepło.

Brak komentarzy: