niedziela, 15 sierpnia 2010

Tort gołąbkowy




Tort gołąbkowy
w dwóch wersjach: z grzybkami i po włosku


Jest to danie, o które toczy się walka, nabierająca na sile w miarę jego znikania;D

Potrzebne będą:

1 biała kapusta średniej wielkości
50dag mielonego mięsa
10dag ugotowanego wcześniej ryżu
1 cebula
1 jajko
2-4 suszone grzyby
bulion
2-3 łyżki kremówki
starty ser żółty do posypania


Z kapusty zdejmujemy uszkodzone liście. Wyjmujemy nożem głąb. Tak przygotowaną główkę kapusty wkładamy do garnka i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Co jakiś czas wyjmujemy ją z wody i odrywamy odchodzące liście. Ryż mieszamy z mięsem mielonym, posiekaną cebulą i jajem. Doprawiamy farsz solą i pieprzem, tymiankiem, bazylią. W dużym naczyniu układamy liście. Na nich rozsmarowujemy 1/3 farszu, przykrywamy kolejną podwójną warstwą liści i połową pozostałego farszu. Przykryć to pozostałymi dużymi liśćmi i resztą farszu. Dodać wcześniej namoczone suszone grzyby (wcisnąć je głębiej przy ściankach naczynia) wraz z wodą, w której się moczyły. Podlać potrawę bulionem sporządzonym z 1,5 szklanki wody, przykryć i dusić ok. 35 min na wolnym ogniu lub piec w naczyniu żaroodpornym 50-60 min, w piekarniku, w temp 180'C. Wierzch torciku można posypać grubo krojoną cebulą i startym serem. Pod koniec pieczenia można sos zaciągnąć śmietaną i mąką.

Jeżeli nie mamy grzybów, które może wydają się może szczegółem, ale nadają niesamowitego smaku potrawie to lepiej zrobić włoską wersję torciku:

Składniki:
200g kaszy gryczanej 1 szkl. zwykłej nieprażonej (w sklepach nie znalazłam, ale na targu można kupić bez problemu)
1 główka kapusty
2 cebule
2 łyż oleju
200 g tłustego twarogu
100 g rokopla, sera Lazur albo Parmezanu
1 kulka mozzarelli ok 150g
2 jajka
2-3 ząbki czosnku
majeranek, tymianek, sól i pieprz
500g pomidorów lub koncentrat pomidorowy

Kaszę opłukać, zalać 2 szklankami wody, gotować na małym ogniu 20min aż wchłonie wodę. Potem przykryć i pozostawić do napęcznienia. Kapustę przygotować jak opisano wyżej. Cebule posiekać i podsmażyć, dodać do kaszy gryczanej. Domieszać twaróg, pokruszony rokpol, startą mozzarellę, wbić jajka, cebulę i doprawić do smaku czosnkiem, ziołami, solą oraz pieprzem. Liście układać, a na nie naprzemiennie farsz do wyczerpania składników. Pomidory sparzyć i zmiksować albo podsmażyć na oleju z oregano i bazylią oraz 2 ząbkami czosnku. Wierzch tortu posypać serem, polać sosem pomidorowym i posypać częścią cebuli. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec 45 min. Następnie szamać:D

Brak komentarzy: