wtorek, 27 kwietnia 2010

Bezglutenowa babka



Babka ziemniaczana
Babka powstała tylko na bazie mąki ziemniaczanej. Przepis jest autorski, mojej babci.

0,5 kg mąki ziemniaczanej
1 łyż proszku do pieczenia bezglutenowego
7 jaj
375 g tłuszczu
375 g cukru - dawałam mniej (tj. 4 łyż fruktozy bo nie mogę jeść za dużo cukru i też wychodziła)

Ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Ubijamy białka i razem łączymy. Dosypujemy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia - bardzo ważne żeby robić to powoli i na niskich obrotach miksera na 5 poziomów maxymalnie 3. Najlepiej też wsypywać wszystko jednocześnie przesiewając przez sitko. Bardzo ważne, żeby już do końca ucierania babki nie zwiększać obrotów i pilnować, żeby nie stukać miską, nie wtłaczać powietrza. W między czasie dolewamy powoli roztopiony i ostudzony tłuszcz, na przemian z mąką. Zaraz po połączeniu wszystkich składników wstawiamy do pieca na 30 min temp. 200'C

Babka ma idealny, lekki smak i chrupiącą skorupkę i jest oczywiście świetną alternatywą dla bezglutenowców.

1 komentarz:

Bethany pisze...

Wygląda super :) Mogę jeść gluten, ale jestem na tyle zaintrygowana, że zrobię tą babkę :)