niedziela, 25 kwietnia 2010

Bezglutenowe i bezcukrowe babeczki


Przepis na babeczki:

1,5 szkl mąki kukurydzianej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyż proszku do pieczenia (bezgl)
0,5 kostki margaryny
2 żółtka
2 łyż fruktozy
2 łyż śmietany 18%

Żółtka ucieramy z fruktozą. Do tego dosypujemy wcześniej wymieszane mąki razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy roztopioną w garnuszku margarynę. Wreszcie dodajemy śmietanę. Ciasto układamy w foremeczkach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C.

Nadzienie:
powidła śliwkowe własnej roboty, też bezcukrowe.

Na to położyłam krem budyniowy:

1 saszetka budyniu (tu malinowy)
1 serek typu fromaggio 200g
1 łyżka masła

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z 1,5 szklanki mleka. Po ugotowaniu dodajemy masło i serek. Ucieramy na gładką masę mikserem.

Na połowę babeczek położyłam jeszcze owoce i śmietanę.:)

1 komentarz:

asieja pisze...

urocze :-)