poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Ciasteczka lombardzkie


Przepis pochodzi z książki "Ciasta i placki. Kolekcja kuchni włoskiej", wyd. KDC. Zawiera przepisy nie tylko włoskie, ale i austriackie, czy szwajcarskie, ale nie ważne. Najistotniejsze, że smaczne i co mnie się szczególnie podoba jest rys historyczny niektórych ciast.

Ciasteczka lombardzkie

150 dag mąki kukurydzianej
200g mąki ziemniaczanej lub pszennej
100g masła
130g cukru lub połowę z tego fruktozy
2 jajka
15g proszku do pieczenia
można dodać trochę aromatu lub cukru waniliowego, czy też samej wanilii

Masło o temperaturze pokojowej podzielić na kawałki. Swoje trzymałam blisko okna i trochę ładnie rozmiękło, łatwiej się zagniatało ciasto. Przesiać do miseczki mąkę kukurydzianą z mąką pszenną lub ziemniaczaną; dodać cukier, pośrodku wbić jajka, dodać masło. Wymieszać składniki do uzyskania elastycznego ciasta. Formować kulki o średnicy ok. 4 cm i układać na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170'C na 30 min. Ciasteczka są z zewnątrz kruche, a wewnątrz pulchne. Ciasteczka są tradycyjnym deserem lombardzkim. Podawanym do herbaty.

Brak komentarzy: