piątek, 11 maja 2012

Wieprzowina z kapustą według Julii Child


Wieprzowina w marynacie z białą kapustą z drobnymi modyfikacjami.
Nazwa oryginalnego przepisu: Roti de Porc aux Choux. Autor Julia Child.

Dzięki marynacie mięso znacznie szybciej będzie miękkie. Idealnie smakuje z gotowanymi ziemniakami, wytrawnym winem lub piwem.

Marynata:
1,5kg wieprzowiny bez kości
1 łyżka stołowa soli
1/8 łyżki pieprzu najlepiej świeżo mielonego
1/4 łyżki tymianku
1/8 łyżki ziela angielskiego
szczypta ziela angielskiego
1/2 rozgniecionego ząbku czosnku

Wszystko mieszamy i nacieramy tym mięso. Przyznam się szczerze, że zwiększyłam trochę ilość przypraw poza solą. Pozostawiamy tak mięso na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.

Następnie zanim zaczniemy smażyć zeskrobujemy całość marynaty. Smażymy mięso na bardzo rozgrzanej patelni, na margarynie, aż zbrązowieje. Wtedy przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą  oraz tłuszczem pozostałym na patelni. 
Płuczemy patelnię i smażymy na niej cienko pokrojone w plastry 1 dużą pietruszkę, 1 marchewkę oraz 1 cebulę. Dodajemy też 1 ząbek czosnku. Wszystko dokładamy do naczynia żaroodpornego z mięsem. Dosypujemy 1/2 łyżki tymianku, liści laurowych. (Julia Child poleca je zawinąć w gazę). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 162'C. (Ważne, żeby wody było tyle, aby częściowo przykrywały dorzucone warzywa. Kapusta nie musi być tym okryta.)

Kapusta

0,5kg kapusty pokrojonej na cienkie 1,5cm paski
garnek z 5l wrzącą wodą

Przygotowaną tak kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy 2 minuty. Po tym czasie odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Po godzinie pieczenia mięsa. Podsmażamy na patelni kapustę i dokładamy ją do mięsa, starając się ją oblać sokiem z pieczenia mięsa powstałym w naczyniu. Całość pieczemy jeszcze 1 godzinę. Mięso jest gotowe, gdy jego temperatura osiągnie 80'C. U mnie termometr wskazywał 70'C i już było idealne:) Mniam.

Brak komentarzy: