Quesadillas
meksykańskie danie, chrupkie, delikatne pierożki:)
15 dag mąki kukurydzianej
15dag mąki pszennej lub ziemniaczanej
3/4 szklanki ciepłej wody
25dag sera żółtego, może być radamer, dołożyłam jeszcze trochę roqueforta
olej do smażenia
Z obu rodzajów mąki i wody wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na kilka minut, a potem uformuj wałek i podziel na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszcz w dłoniach, tworząc placki o średnicy ok 12 cm. Wkładaj do środka ser i zlepiaj jak przy pierogach. Smaż na oleju tak by były zanurzone na złoty kolor. Uwaga zbyt długo pozostawione będą pękać ser będzie wyciekał a my dostaniemy olejem po oczach.
Guacamole
1 awokado
0,5 cebuli
1 czosnek
sok z 1 limonki
2 pomidory -niekoniecznie bez nich też będzie smaczne
1 łyż chlili - nie lubię więc nie dodałam;p
kolendra nie miałam świeżej więc była pietruszka
sól
Awokado zetrzeć na tarce na malutkich oczkach. Cebulę podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki. Limonka jest po to, aby awokado nie ściemniało.
Można podawać z sosem czosnkowym (150g śmietany 18 % 3 łyżki kefiru i 2 ząbki czosnku) lub pomidorowym (3 pomidory podsmażone bez skórki, 2 ząbki czosnku, bazylia i oregano, sól do smaku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz