niedziela, 22 lipca 2012

Muffiny z jagodami

Przepis podpatrzyłam tutaj klik Nie wiem dlaczego, ale za pierwszym razem mi tak nie smakowały - mało słodkie wydawały mnie się, ale gdy zabrałam je nad wodę, świeże powietrze wzmaga apetyt i wyostrza smak - zakochałam się :D

Muffiny bezglutenowe:



Muffina pszenna:



Składniki na babeczki pszenne:
  • 30 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/3 szkl. oleju
  •  1 szklanka jagód
Na babeczki bezglutenowe w zamian zwykłej mąki dodajemy:
200g mąki ryżowej
33 g mąki z tapioki (manioku)
67g mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie wymieszać. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Nakładać do foremek muffinkowych i piec 20 - 25 minut w temp. 200 st.C.

Najlepiej jagody umyć, rozłożyć na ręczniku i poczekać aż wyschną z wody, a później wymieszać z łyżką mąki. Wtedy owoce nie opadną na dno i nie będzie zakalca.

Miłej niedzieli:) Pozdrawiam wszystkich i idę  piec szarlotkę - są już papierówki:)

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Oj mniam mniam..ależ narobilaś apetytu!!!!!