wtorek, 3 lipca 2012

Czekoladowe kubeczki z malinowym musem na upały





Czekoladowe kubeczki z malinowym musem na upały

Przepis pochodzi z gazety "Olivia". Kiedy zobaczyłam zdjęcie to wydawało mnie się nie możliwym zrobienie tego. Założyłam też wstępnie, że z przepisem będzie "coś nie tak" i trzeba będzie improwizować.;) Z reguły przepisy wyglądające na ambitne - te z gazet - nie wychodziły z powodu zbyt lakonicznego opisu przygotowania. Z tego powodu użyłam połowę składników. Mimo obaw - udało się:D

Składniki na 9 babeczek. Przepis naturalnie bezglutenowy.

2 tabliczki czekolady gorzkiej (użyłam gorzkiej i mlecznej)
100g malin/porzeczek/jagód (użyłam porzeczek)
0,5 szklanki śmietany 30%
1 tabliczka czekolady białej
owoce do dekoracji

Gotujemy wodę w garnku. Do drugiego naczynia - garnka, miski (takie naczynie, żeby po nałożeniu go na garnek z gotującą wodą mogło do niego przylegać i nie roztopić się pod wpływem wysokiej temperatury) wrzucamy połamaną czekoladę. Czekamy aż się rozpuści. Następnie pędzlem nanosimy czekoladę na papilotkę do babeczek. Szybciej będzie jeśli użyjemy silikonowego. Jeśli nie mamy to może być zwykły pędzel ze sztywnym włosiem. Wstawiamy babeczki do lodówki i powtarzamy czynność, zwracając uwagę, żeby dno było dostatecznie grube oraz górne brzegi. Po trzech godzinach wyciągamy ponownie z lodówki i obrywamy z pergaminu. Zostawiamy w chłodnym miejscu/lodówce. Przygotowujemy krem.

Miksujemy wybrane owoce jagody/maliny/porzeczki z nieubitą kremówką. Do tego dodajemy roztopioną nad gorącą wodą czekoladę białą i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Krem odkładamy do schłodzenia. Napełniamy nim czekoladowe kubeczki, ozdabiamy owocami.

1 komentarz:

Bethany pisze...

Obłęd :D