piątek, 23 grudnia 2011

Piernikowych, wesołych Świąt




Pierniki z szybką w środku. Wystarczy wyciąć otwór w ciastku mniejszą foremką, nałożyć pokruszonego landrynka do środka. Zapiec w temperaturze 180'C przez 15 min, aż się rozpuści. Ważne, żeby było coś podłożone pod piernikiem. Wtedy łatwiej jest odkleić ciastko od blachy. Ściągamy je po wystygnięciu, masa landrynkowa zastygnie.


Możemy też zrobić z pierników obrazek na ścianę. Pomysł jest autorski męża. Pierniki przyklejamy do patery/talerza karmelem. Wystarczy wysypać 1/4 szklanki cukru na patelnię i poczekać chwilę, aż się rozpuści. szybko smarujemy od spodu ciastko i przykładamy na właściwe miejsce. Uwaga: karmel jest bardzo gorący i łatwo można się nim poparzyć. Talerz zawiesiłam na ścianie za pomocą dawnego zaczepu ze sprężynami na talerze. Na Pchlich Targach można też znaleźć metalowe podstawki pod nie.





Patera jeszcze nie do końca wypełniona piernikami.:)

Życzę wszystkim odwiedzającym zdrowych, wesołych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia.


Brak komentarzy: