czwartek, 2 grudnia 2010

Ciastka królewskie



Ciastka królewskie

przepis pochodzi z gazety "Ciasta świąteczne" z serii "Pani Domu"

Ciasto miodowe:
20dag cukru
30 dag masła
60 dag mąki
2 jajka
6-8 łyżek miodu
po 2 łyżki imbiru i proszku do pieczenia

Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wymieszać razem z posiekanym masłem. Dodać resztę składników i schłódź. Podziel na dwie porcje. Kolejno piec 30 min w 180'C

Biszkopt:
10dag mąki
4 jajka
1 torebka kisielu cytrynowego
15 dag cukru
cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj otartą skórkę  z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i kisielem. Na koniec połącz ze sztywną pianą z białek. Piec zaraz po wymieszaniu składników
przez 20 min w temp.  180'C.

Krem waniliowy:
6 szklanek mleka
2 torebki budyniu waniliowego
40dag cukru
40 dag  masła
rdzeń z połowy laski wanilii albo cukier waniliowy

Ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z laską wanilii albo cukrem waniliowym i dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Połowę rozsmaruj na cieście miodowym. Następnie połóż biszkopt i wyłóż resztę kremu. Całość przykryj drugim ciastem miodowym.

Polewa:
200 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła

W rondlu roztop masło i dodaj połamaną na kostki czekoladę. Mieszaj aż składniki sie roztopią i połączą. Wylej i rozsmaruj na cieście. Posyp wiórkami tartej białej czekolady albo jak u mnie płatkami migdałowymi i srebrnymi kulkami cukrowymi.

Brak komentarzy: