Ciastka królewskie
przepis pochodzi z gazety "Ciasta świąteczne" z serii "Pani Domu"
Ciasto miodowe:
20dag cukru
30 dag masła
60 dag mąki
2 jajka
6-8 łyżek miodu
po 2 łyżki imbiru i proszku do pieczenia
Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wymieszać razem z posiekanym masłem. Dodać resztę składników i schłódź. Podziel na dwie porcje. Kolejno piec 30 min w 180'C
Biszkopt:
10dag mąki
4 jajka
1 torebka kisielu cytrynowego
15 dag cukru
cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i kisielem. Na koniec połącz ze sztywną pianą z białek. Piec zaraz po wymieszaniu składników
przez 20 min w temp. 180'C.
Krem waniliowy:
6 szklanek mleka
2 torebki budyniu waniliowego
40dag cukru
40 dag masła
rdzeń z połowy laski wanilii albo cukier waniliowy
Ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z laską wanilii albo cukrem waniliowym i dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Połowę rozsmaruj na cieście miodowym. Następnie połóż biszkopt i wyłóż resztę kremu. Całość przykryj drugim ciastem miodowym.
Polewa:
200 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła
W rondlu roztop masło i dodaj połamaną na kostki czekoladę. Mieszaj aż składniki sie roztopią i połączą. Wylej i rozsmaruj na cieście. Posyp wiórkami tartej białej czekolady albo jak u mnie płatkami migdałowymi i srebrnymi kulkami cukrowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz