piątek, 6 stycznia 2012

Ciasto na Trzech Króli


 Czyli kto zostanie migdałowym królem...



Dowiedziałam się o ciekawym zwyczaju związanym z dniem Trzech Króli. Wywodzi się on z tradycji francuskiej i zdobył niezwykłe uznanie w osiemnastowiecznej Polsce. Po wystawnej kolacji lub obiedzie podawano do kawy tort lub placek migdałowy z ukrytym w środku jednym, całym migdałem. Kto go znalazł  zobowiązany był "tańcującą zabawę wyprawić". Z tego ciasta wróżyły również panny, przepowiadając sobie w ten sposób wczesne zamążpójście, zgodnie z przysłowiem: "Która dostała migdała, dostanie i Michała".
Placek na Trzech Króli początkowo nazywał się gorenflot, a wymyślił go mnich w XVI wieku o tym samym imieniu. Gorenfloty wypiekano w ośmiokątnej formie. Po jednym dla siedmiu gości, a ósmy zostawiano dla Boga.

Ciasto rumowo-rodzynkowe z migdałem

1 szklanka rodzynków
1/3 szklanki ciemnego rumu

Ciasto:
2,5 szklanki mąki
(jeśli bezglutenowe to 2 szklanki ryżowej i 1/2 szklanki mąki z tapioki oraz 2 łyżeczki gumy ksantanowej)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka majonezu
1 szklanka cukru
3 jaja
1 szklanka maślanki lub kefiru
1 łyżka startej skórki z pomarańczy
1 łyżka startej skórki z cytryny
1 migdał

Sos rumowy:
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanka wody
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki rumu
2 łyżki cukru pudru

W naczyniu z przykrywką moczymy przez noc rodzynki w rumie. Powinny wchłonąć cały rum.

Nagrzewamy piekarnik do 175'C. Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, gałkę muszkatołową i ewentualną gumę ksantanową. W drugiej misce mieszamy mikserem jajka, majonez i cukier na puszystą masę.
Dodajemy do jaj na przemian sypkie składniki z maślanką/kefirem. Na koniec dodajemy skórki pomarańczową i cytrynową. Wrzucamy rodzynki i mieszamy ręcznie.
Ciasto przekładamy na blachę. Do środka ciasta wrzucamy 1 duży migdał. Pieczemy przez ok. 60min. Jeszcze gorące polewamy sosem.

Sos:
Do małej patelni wlewamy wodę i cukier, gotujemy do skarmelizowania. Wlewamy soki oraz rum i jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszając. Polewamy ciasto.

Miłej zabawy.
U nas migdał jeszcze nie został znaleziony.

Brak komentarzy: