niedziela, 10 lipca 2011

Ciasteczka angielskie. Krakersy.


Ciasteczka angielskie. Krakersy.

2,5 szklanki mąki ziemniaczanej
15 dag cukru
2 łyżki masła
2 jaja
0,5 szklanki mleka
1 paczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za bardzo się kleiło dodać jeszcze mąki. Rozwałkować i wyciąć foremką kształty. Ostrzegam, że ciasto jest dość specyficzne i raczej trzeba je układać w formie. Potem bardzo wyrastają i mają smak krakersów. Świetnie nadają się też jako spód do ciast na zimno.
 Temperatura pieczenia to 150'C z termoobiegiem.

Przepis pochodzi z "Ciasta. Ciastka. Ciasteczka." Jan Czernikowski trochę go zmodyfikowałam, bo brakowało paru danych;) Tymczasem szykuję się do pracy. Życzcie mi powodzenia, co bym tam nie zasnęła;)

Brak komentarzy: