środa, 8 czerwca 2011

Chłodnik z botwinką

 
Chłodnik z botwinką
 
botwinka z buraczkami
2 średnie zielone ogórki, ale nie z Niemiec ;)
5 rzodkiewek
2-3 ząbki czosnku
1 l kefiru
1/2 pęczka kopru
1 pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz

Botwinkę z buraczkami gotujemy do miękkości. Studzimy i dodajemy do pokrojonego szczypiorku, koperku, przypraw, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny. Dolewamy do tego kefir. Na tartce o dużych oczkach jak do krojenia kapusty ścieramy ogórki i rzodkiewki. 
Wszystko schładzamy. Smacznego:)

1 komentarz:

Florentyna pisze...

Wygląda bardzo apetycznie.
Chętnie skorzystam z Twojego pomysłu na upały;-)
Pozdrawiam.