Kokosanki
proporcje na 32 kokosanki
50 g masła
3/4 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki mleka
2 białka
płaska stołowa łyżka mąki ziemniaczanej
- masło roztopić razem z cukrem i mlekiem w rondelku
- dodać wiórki kokosowe, wymieszać masę dokładnie i wystudzić
- rozgrzać piekarnik do 180 st. C
- białka ubić na sztywną pianę
- wymieszać wiórki z ubitą pianą (to czy masa z wiórków i masła jest wystudzona jest ważne bo jeśli dodamy zbyt ciepłą to ciasteczka podczas pieczenia rozleją się w płaskie koła) i dodać mąkę ziemniaczaną
- masę wykładać łyżką na blachę przykrytą papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, kulki powinny być nie większe niż morela, na płaskiej blaszce mieści się 16 ciasteczek
- piec 15 minut
przepis pochodzi z http://menubezglutenu.blogspot.com/search?updated-max=2010-12-21T06%3A20%3A00-08%3A00&max-results=7
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz