Tarta/sernik z jagodami i truskawkami
Spód to ciasto kruche:
25dag mąki
12dag zimnego masła
1 łyżka cukru
jajko
2 łyżki konfitury wiśniowej (u mnie z pigwy)
szczypta soli
tłuszcz do formy
(do formy o średnicy 25cm trzeba dać połowę mniej)
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i wykleić nim formę. Podpiec w temperaturze 180'C przez ok. 15 min.
Wierzch
25dag czereśni/wiśni/truskawek
25dag jagód
50dag twarożku
5 łyżek cukru
szczypta soli
3/4 szklanki gęstej śmietany
4 jajka
Na podpieczony spód rozsmarowujemy dżem/konfiturę z wiśni. Mieszamy twaróg z jajkami, śmietaną, solą i cukrem. Wylewamy na wierzch i dodajemy umyte wcześniej owoce. Zapiekamy ponownie przez ok. 45 min. Sprawdzamy wykałaczką po środku ciasto, czy jest gotowe i nie zostawia śladów na drewienku. Gdyby górna część ciasta zaczęła się przedwcześnie rumienić należy ją przykryć pergaminem i kontynuować pieczenie.
4 komentarze:
Jagody, truskawki, ser- czego chcieć więcej? no może jeszcze filiżanki kawy do tego;)
Patrzę i dostaję ślinotoku. jak tylko wroce do Polski zaraz wyprobuje.Pozdrawiam
Kawa to jest bardzo dobry wynalazek.:)
Pozdrawiam Cię również nowa obserwatorko Wisio:D Bardzo się cieszę, że dołączyłaś do nas:)
Prześlij komentarz