Spaghetti po polsku
500g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego lub mieszanki
2 większe ogórki koszone - dodaję je zamiast oliwek :p taka polska wersja spaghetti
150g sera żółtego startego na tartce
100g sera pleśniowego roquefort Lazur/Rokpol (opcjonalnie, do smaku)
po 1 łyżeczce tymianku, bazylii, oregano - teraz dodaje suszone
mały koncentrat pomidorowy
3 ząbki czosnku
1 mała śmietana 18% lub 12%
pieprz
1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie sosu zaczynam od usmażenia mielonego mięsa, które wysypuję na patelnię i łyżką rozdrabniam, żeby nie zbijało się w większe grudki. Gdy ma już przyzwoity kolor dosypuję tarty ser i dolewam śmietanę i koncentratu pomidorowego. Wreszcie przyprawy: tymianek, bazylię, oregano oraz rozgnieciony czosnek i pieprz do smaku (jeżeli wolimy słodszy smak sosu to można lekko podsmażyć rozgniecione ząbki czosnku na osobnej patelni lub w garnuszku i dodać do reszty). Kroimy ogórki kiszone w kostkę i dodajemy do sosu (lub oliwki zielone). Wrzucamy do całości i chwilę gotujemy, żeby miały taką samą temperaturę jak reszta.
Przepraszam, że teraz nie umieszczam postów codziennie, ale mam takie zakwasy mięśni... W każdym razie powoli się oswajam i jestem dobrej myśli ;) Cieszę się, że przybywa coraz więcej osób obserwujących mojego bloga:) Pozdrawiam Was serdecznie i jeśli macie jakieś sugestie, co do tematyki postów to proszę piszcie.:)
3 komentarze:
polecam do tego wszystkiego pół papryczki chili :)
lubię wszelkie wariacje z makaronem. a to co takiego ćwiczysz, że męczą Cię zakwasy? (sama mam niezłe od wczoraj i czuję nawet mięsnie o których istnieniu nawet nie wiedziałam;D )
pozdrawiam
nom ćwiczenia są różnego typu: przycinanie wrzosów, sadzenie różnych drzewek, przycinanie róż..:))
Prześlij komentarz