środa, 26 stycznia 2011

Surówka z serem brie i granatem

 
Surówka z serem brie i granatem
 
pół kapusty pekińskiej
1 granat
1 pęczek szczypiorku
1 ser Brie
1 jajko ugotowane
creme fraiche albo kwaśna śmietana
mnie to smakuje bez przypraw;)

Kroimy kapustę, szczypiorek, ser brie w kostkę i jajko ugotowane. Dorzucamy nasiona granatu i wszystko mieszamy razem ze śmietaną albo creme fraiche

Mąż teraz takie rzeczy je zamiast ciast, co by schudnąć trochę. Zaznaczam, że efekt jest już widoczny.

wtorek, 25 stycznia 2011

Galaretkowa tęcza z lodami krówkowymi (mojego męża)


Galaretkowa tęcza z lodami krówkowymi (mojego męża)
 
galaretki:
1 cytrynowa
1 agrestowa
1 pomarańczowa
1 wiśniowa

lody krówkowe
malina do dekoracji

Przygotowujemy galaretki wg przepisu z opakowania i wlewamy pierwszą, a po jej zastygnięciu kolejną i tak do wyczerpania składników. Wystarczyło nam na 6 szklanek wysokości 17 cm. Po schłodzeniu układamy kulki lodów. Dekorujemy maliną i tartą czekoladą.:)

niedziela, 23 stycznia 2011

Oryginalna walentynka



 
Szablon pochodzi ze strony www.marthastewart.com

piątek, 14 stycznia 2011

Trochę wiosny w środku zimy


 
Roślina wyglądająca jak rzeżucha to Helexine. W środowisku naturalnym rośnie na mokradłach, więc trzeba jej zapewnić odpowiednią wilgotność. Powinno się ją zraszać dwa razy dziennie. Wyjechałam na 4 dni na święta i nikt jej nie zraszał i jakoś dzielnie to zniosła. Nie zastałam też jakiegoś dramatycznego obrazu. Roślinę można komponować z innymi, ale jest ona bardzo ekspansywna. Cieszę się, że nie połączyłam ją z inną - w ciągu miesiąca urosła 15cm.


 Teraz to już zupełnie wiosennie. Miniaturowe żonkile.



 Owoc mojej porannej wyprawy na giełdę kwiatową. Sansewiera Spagetti, której liście wyglądają nie jak makaron, ale raczej jak grissimi jeśli trzymać się porównań do kuchni włoskiej. Obok w doniczce nieco już obgryziony szczypiorek.

 Parapet w całej okazałości.


 To jest Cisus. Ma ok 1m. Przyznam się, że sama go nie wyhodowałam. Jest to prezent od teściowej, która ma wykształcenie kierunkowe związane z uprawą roślin i rosną jej jak szalone.



 Oto moja Hoja Bella. Ma 15lat i ok 1,8m długości była trochę przycinana, żeby ją zagęścić. Po prawej u góry Grudnik też dosyć leciwy, ma ok 6 lat.

Bukszpan  - ma rok i rośnie piorunująco bardzo wolno, ale skoro jest rośliną długowieczną to czego tu oczekiwać...;)


Uwielbiam bluszcze i rośliny pnące. Może dlatego, że według Feng Shui postawione na rantach mebli eliminują szkodliwe strzały.


To kaktus. Gęsto rozmieszczone liście ukrywają różnej długości igły. Nie wiem niestety, co to za odmiana.




 Zainteresowaniem do kaktusów zaraził mnie wujek. Wcześniej miałam ich dwie skrzynki do kwiatów balkonowych długości ok 1m teraz staram się  nie rozpędzać. Igły wczepiają się w tkaniny a potem w skórę nieświadomego o ich istnieniu człowieka. Na zdjęciu na pierwszym planie: Eonium zakupione na wystawie kaktusów w ŁDK-u.



Sansewiera Gwinejska - ma 15 lat, 1,5 m wysokości i była już rozszczepiana także to nie jest wszystko, co tu wyrosło przez ten czas. Na moment remontu w mieszkaniu wyniosłam ją na balkon, ale słońce przypaliło jej liście. Obcięłam ich całkiem sporo, ale jak widać wyrównała straty. Kiedyś nawet zakwitła. Najpierw pomyślałam, że brat zrobił mi żart i umieścił w ziemi kwiaty konwalii, ale szybko przekonałam się, że to nieprawda. Z daleka tak właśnie wyglądały, a ich wysokość to ok. 14cm.


To nowy zakup Ficus, ale nie wiem jaka odmiana. Mam nadzieję, że będzie mu u mnie dobrze. Trochę przerażają mnie jego wymagania: nie lubi okręcania donicy i zmian stanowiska. Obok sukulent (zwany popularnie drzewkiem szczęścia )- bardzo je lubię ze względu na mięsistą budowę.


Kolejny ulubieniec - Anturium. Wysokość to 34cm, ok 15 lat, kilkakrotnie odświeżany poprzez umieszczanie w donicy świeżych sadzonek. Zwykle kwitnie nieprzerwanie od stycznia do sierpnia. Wyhodowany prawie od początku przeze mnie. Otrzymałam od wujka szczepkę, z którą po prostu od razu umieściłam w ziemi. Może to i dobrze, że nie wiedziałam nic na początku o ich wymaganiach i sposobach rozmnażania jeszcze za bardzo bym się nimi przejęła, albo po prostu omijała  tą roślinę.


Wygląda pewnie mało specyficznie;) Jest to Jaśmin. Jego nazwa oznacza "Dar Boga". Ogołociłam go ostatnio, bo utworzył zwartą kulkę, gęstą i przewracającą się co chwila. Zakwitł dwa razy. Po każdym zakwitnięciu powinien być przycięty tak jak teraz, ale skoro przespał zeszły rok to co miałam z nim zrobić?! Nie wytrzymałam i wygląda tak jak na zdjęciu. Puszcza nowe pędy i to dosyć szybko. Przyrost to ok. 5 cm tygodniowo.


Uwielbiam też Kalatee i Maranty. Na zdjęciu ta pierwsza: Stromante Krwista lub Triostar. Lubie je za to, że się "ruszają". Składają liście wieczorem, by je otworzyć z początkiem świtu. Gdy jednak zapalimy nagle bardzo jasne światło to też zacznie się ta roślina rozkładać i odwracać liście do żarówek. Kiedyś przestraszyłam się jej bardzo. Liście zrobiły taki szum, że myślałam że po książkach wędruje jakaś mysz albo szczur:0 Bałam się podnieść głowę:D

Zrób to sam czyli biżuteria handmade ze Źródeł



W każdą środę o 17:30 w Ośrodku Działań Ekologicznych "Źródła", ul. Zielona 27, Łódź można przyjść i wziąć udział w kreatywnych zajęciach. Co tydzień jest realizowany inny temat. Płaci się 5 zł i to, co się tam samemu zrobi można zabrać ze sobą. Na zdjęciach kolczyki i pierścionek zrobione przeze mnie. Dodam, że nigdy nie miałam nic wspólnego z biżuterią. Wszystkie materiały są dostępne na miejscu.

Link do ich strony http://www.zrodla.org/ są też na facebooku oraz prowadzą bloga. Do zobaczenia.

niedziela, 9 stycznia 2011

Pieczone banany w rumie i miodzie z przyprawami


Pieczone banany w rumie i miodzie z przyprawami
2 banany
pół łyżki margaryny
3 łyżki cukru/miodu
1/2 łyżki cynamonu
1/4 szklanki soku z pomarańczy
1/4 szklanki rumu/whisky
2 kulki lodów
posypka i migdały do dekoracji
kandyzowana wiśnia

Banany kroimy na pół - łatwiej będzie je można przewracać, gdy będziemy je smażyć. Na patelni rozpuścić margarynę, wsypać cukier, cynamon i włożyć banany i całość smażyć delikatnie mieszając, aż powstanie karmel. Dolać sok z pomarańczy i dusić, aż sos zgęstnieje. Wlać rum. Można podpalić. Gorące banany podawać z lodami.

niedziela, 2 stycznia 2011

Quesadillas z guacamole




Quesadillas

meksykańskie danie, chrupkie, delikatne pierożki:)

15 dag mąki kukurydzianej
15dag mąki pszennej lub ziemniaczanej
3/4 szklanki ciepłej wody
25dag sera żółtego, może być radamer, dołożyłam jeszcze trochę roqueforta
olej do smażenia

Z obu rodzajów mąki i wody wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na kilka minut, a potem uformuj wałek i podziel na 8-10 kawałków. Kawałki spłaszcz w dłoniach, tworząc placki o średnicy ok 12 cm. Wkładaj do środka ser i zlepiaj jak przy pierogach. Smaż na oleju tak by były zanurzone na złoty kolor. Uwaga zbyt długo pozostawione będą pękać ser będzie wyciekał a my dostaniemy olejem po oczach.

Guacamole

1 awokado
0,5 cebuli
1 czosnek
sok z 1 limonki
2 pomidory -niekoniecznie bez nich też będzie smaczne
1 łyż chlili - nie lubię więc nie dodałam;p
kolendra nie miałam świeżej więc była pietruszka
sól

Awokado zetrzeć na tarce na malutkich oczkach. Cebulę podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pozostałe składniki. Limonka jest po to, aby awokado nie ściemniało.

Można podawać z sosem czosnkowym (150g śmietany 18 % 3 łyżki kefiru i 2 ząbki czosnku) lub pomidorowym (3 pomidory podsmażone bez skórki, 2 ząbki czosnku, bazylia i oregano, sól do smaku).

sobota, 1 stycznia 2011

Praliny malinowe


Praliny malinowe

Przepis pochodzi  z gazety "Food and Friends" jednak trochę go zmodyfikowałam

250g czekolady 70% kakao, dałam 200g gorzkiej i 50g słodkiej
100ml śmietany
25ml miodu
50ml mrożonych malin
10ml koniaku
kakao
opcjonalnie amarantus lub wiórki kokosowe

Pokrój czekoladę na drobno. Zagotuj śmietanę, miód i zmiksowane maliny. Całość ma tworzyć jednolity krem. Dosyp czekolady i dodaj koniak do smaku. Przelej do miski i wstaw całość do lodówki na noc. Wyjmuj pralinę łyżeczką i formuj kulki obtaczając je w kakao. Za dużo dałam koniaku i dosypałam popingu z amarantusa można kupić do w sklepach ze zdrową żywnością.