niedziela, 26 grudnia 2010

cd. Święta i ozdoby świąteczne

 


Okno kuchenne jeszcze raz:) Dodałam więcej akcentów czerwonych. w rożkach powiesiłam cukierki.



Chatka z piernika.  

Przepis na puszysty lukier:

1 jajko,  a konkretnie białko z niego
1 szklanka cukru pudru

Trzeba pamiętać o sparzeniu skorupki jajka bo będziemy je jeść na surowo. Polewamy je dopiero co przegotowaną wodą przez ok.3 sekundy. Ubijamy białko dosypując cukier puder. Jeżeli jest lejące to dodajemy jeszcze trochę.



 Niebieski kolor pochodzi  z pianek Smerfy Haribo. Zrobiłam  z reszty dekoracje do ciasta kwiatki i serduszka. Można je wysuszyć i użyć później. 

Lukier  z pianek Jojo /Haribo/ marshmallow

1 opakowanie pianek
mleko
cukier puder w razie czego;)

Do tego lukru na 1 szklankę pianek 3 łyżki mleka. Jeżeli będzie za rzadkie to dodajemy cukru pudru. Dekorujemy szprycą  z najmniejszym otworem.




Słodka choinka  z własnymi piernikami i lizakami oraz ozdobami ze słomy.


Jeszcze jedno zdjęcie tylko tym razem całościowe choinki.



 Gałęzie pomalowane farbą akrylową na biało. Ptaszki, na których wykonanie szablon prezentuję w poprzednim poście, sople i szkiełka białe i niebieskie w butelce po soku.


 Choinki piernikowe.



Pomysły na zapakowanie prezentu:)



Dekoracje z jojo/ marshmallow na tort, ciasto czy pierniki.

20dag pianki
1/2 kg cukru pudru
2 łyżki wody lub mleka
barwnik spożywczy
mąka ziemniaczana

Rozpuszczamy pianki w garnuszku z gotującą sie wodą lub mlekiem. Dodajemy cukier puder. Potem dodajemy tyle, żeby ciasto dało radę sie zagniatać. Podsypujemy mąką ziemniaczaną i wałkujemy. Foremkami wycinamy wzorki. Suszymy rozłożone na talerzu, wysypanym mąką.



 Piernik staropolski udekorowany dekoracjami z jojo. Przepis na piernik zamieszczałam już na blogu.



Hiacynty w dekoracji bożonarodzeniowej, którą tworzą: świeczki choinkowe, gałązka świerku, watolina/pianka do ocieplania kurtek, tiul ozdobny i wstążka.

Anturium zaczęło kwitnąć.:) Z aniołkiem po babci.

Dekoracja kuchni z bliska:) Szyszki w doniczkach, latarnia  z Ysku.

Prezencik - cukierek.

Jeszcze jeden prezencik z jemiołą i skrzydłami wyciętymi z papieru.

sobota, 25 grudnia 2010

Święta u teściów:)

 
Wesołych świąt Bożego Narodzenia
zdrowia, szczęścia i miłości
w gronie rodziny i przyjaciół

czwartek, 16 grudnia 2010

Pierniki świąteczne wg mamy

Najpierw jednak kilka zdjęć naszej choinki. Miała być kolorowa, a wiec jest. Bynajmniej starałam się;p




Choinki z ociepliny/watoliny naciągniętej na szpulki po niciach. Stoją na patykach sosnowych od sąsiada rodziców, w styropianie od Sebastiana, którego serdecznie pozdrawiam:) Najlepiej się w nim trzymają - gąbka florystyczna nie zdała egzaminu, pokruszyła się po prostu. W styropian bardzo łatwo wbija się gałązki i inne dekoracje. Dodałam jeszcze szyszki modrzewia i innego drzewka, które przywiozłam z podróży. Stroik jeszcze nie jest skończony:)

Przechodzimy do kuchni, gdzie na oknie powiesiłam wykrochmalone serwetki, prześcieradło pełniące rolę zasłony i resztki białego woalu.
Pierniczki. Ciasto z tego przepisu jest rewelacyjne elastyczne, nie rozpada się i smakuje wybornie:)


 1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,25 kg cukru
0,5 kg tłuszczu -margaryny
4 paczki przypraw do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki amoniaku rozpuszczonego w 0,5 szklanki ciepłego mleka
125g  kakao
6 jaj
0,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki zaparzonej z 3 łyżeczek kawy mielonej
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego


Przyprawy razem z margaryną i miodem włożyć do rondla i podgrzewać aż wszystko się stopi i utworzy jednolitą masę. Studzimy i wlewamy do mąki. Dokładamy jajka, cukier i amoniak rozpuszczony w mleku oraz kawę wraz  z fusami. Pierniki można piec od razu albo po tygodniu. Jeżeli później ciasto powinno leżeć w chłodnym miejscu np. piwnica lub dół lodówki. Pieczemy w temp. 200'C

czwartek, 2 grudnia 2010

Ciastka królewskie



Ciastka królewskie

przepis pochodzi z gazety "Ciasta świąteczne" z serii "Pani Domu"

Ciasto miodowe:
20dag cukru
30 dag masła
60 dag mąki
2 jajka
6-8 łyżek miodu
po 2 łyżki imbiru i proszku do pieczenia

Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wymieszać razem z posiekanym masłem. Dodać resztę składników i schłódź. Podziel na dwie porcje. Kolejno piec 30 min w 180'C

Biszkopt:
10dag mąki
4 jajka
1 torebka kisielu cytrynowego
15 dag cukru
cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj otartą skórkę  z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia i kisielem. Na koniec połącz ze sztywną pianą z białek. Piec zaraz po wymieszaniu składników
przez 20 min w temp.  180'C.

Krem waniliowy:
6 szklanek mleka
2 torebki budyniu waniliowego
40dag cukru
40 dag  masła
rdzeń z połowy laski wanilii albo cukier waniliowy

Ugotuj budyń i ostudź. Masło utrzyj z laską wanilii albo cukrem waniliowym i dodawaj po łyżce zimnego budyniu. Połowę rozsmaruj na cieście miodowym. Następnie połóż biszkopt i wyłóż resztę kremu. Całość przykryj drugim ciastem miodowym.

Polewa:
200 g czekolady mlecznej
2 łyżki masła

W rondlu roztop masło i dodaj połamaną na kostki czekoladę. Mieszaj aż składniki sie roztopią i połączą. Wylej i rozsmaruj na cieście. Posyp wiórkami tartej białej czekolady albo jak u mnie płatkami migdałowymi i srebrnymi kulkami cukrowymi.

Inspirowane Rafaello, bezglutenowe



Inspirowane Rafaello, bezglutenowe

Biszkopt
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego

Połączyć cukier i żółtka oraz ubić na puszystą masę. Dodać obie mąki, przesiane wymieszane  z proszkiem do pieczenia. Do jednolitej masy powoli przekładać ubite białka, to one nadają ciastu lekkość. Piec w temperaturze 180'C przez 35 min.

Krem:
200g białej czekolady
700g śmietany 36% lub 30% ważne, żeby była gęsta
2 opakowania śmietany "Śnieżka"
1,5 szklanki wiórków kokosowych

Białą czekoladę roztopić  z trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze "śnieżką". Dodać ostygniętą roztopioną czekoladę oraz połowę wiórek kokosowych i wymieszać. Wylać krem na biszkopt  i posypać resztą wiórek kokosowych.